Trwa nabór do konkursu na najlepszy regionalny produkt i potrawę 2025
Wielkopolskie smaki czekają na odkrycie! Rusza nabór do prestiżowego konkursu na najlepsze regionalne produkty i potrawy

Kórnik zaprasza na wyjątkowe kulinarne święto Wielkopolski

Miłośnicy tradycyjnych smaków i lokalnych specjałów mają powód do radości! Już teraz trwa przyjmowanie zgłoszeń do XXIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który organizuje Samorząd Województwa Wielkopolskiego. To doskonała okazja dla producentów żywności regionalnej, restauratorów, gospodarstw agroturystycznych oraz kół gospodyń wiejskich, by zaprezentować swoje wyroby i potrawy szerokiemu gronu odbiorców.

Udział w rywalizacji wymaga jedynie przesłania kompletnej i podpisanej karty zgłoszeniowej do 30 maja 2025 roku. Warto się pospieszyć, bo to szansa na zdobycie nie tylko uznania, ale także cennego wyróżnienia, które może otworzyć drzwi do nowych możliwości biznesowych.

Finał konkursu w Kórniku podczas XXX Spotkania z Białą Damą

Wielkopolski etap konkursu to dopiero początek emocji. Jury oceniające produkty i potrawy wybierze laureatów nagród oraz nominacje do ogólnopolskiej statuetki „Perła”. Kulminacyjnym momentem będzie finał krajowy, który odbędzie się podczas targów „Smaki Regionów”. Uroczysta gala wręczenia prestiżowych statuetek zaplanowana jest na 14 czerwca 2025 roku w malowniczym Kórniku, w ramach XXX Kórnickiego Spotkania z Białą Damą – wydarzenia znanego z promowania lokalnej kultury i tradycji.

To niepowtarzalna okazja, by poznać wyjątkowe smaki Wielkopolski oraz wspierać tych, którzy pielęgnują dziedzictwo kulinarne regionu. Zachęcamy wszystkich zainteresowanych do udziału i śledzenia dalszych informacji o konkursie.


Według informacji z: Powiat