Uczennica Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile – Martyna Dubicka zajęła pierwsze miejsce w okręgu poznańskim XXVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i tym samym zakwalifikowała się do etapu centralnego.
Na etapie regionalnym uczestnicy rywalizowali w jedenastu okręgach o przepustki do etapu centralnego. W okręgu poznańskim bezkonkurencyjna okazała się uczennica klasy 4gb Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile Martyna Dubicka, która nie miała sobie równych zdobywając 83 punkty. Jak się okazało, wynik ten był jednocześnie drugim z najlepszych biorąc pod uwagę wszystkie jedenaście okręgów, dzięki czemu Martyna Dubicka uzyskała awans do zmagań ogólnopolskich z dużymi szansami na sukces również tam. W finałowych zmaganiach wystąpią 52 osoby. Odbędą się one w marcu w Szczecinie.
W eliminacjach tematyką wiodącą były ryby i owoce morza – przetwórstwo i ich zastosowanie w żywieniu.
Na etapie regionalnym uczestnicy rywalizowali w jedenastu okręgach o przepustki do etapu centralnego. W okręgu poznańskim bezkonkurencyjna okazała się uczennica klasy 4gb Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile Martyna Dubicka, która nie miała sobie równych zdobywając 83 punkty. Jak się okazało, wynik ten był jednocześnie drugim z najlepszych biorąc pod uwagę wszystkie jedenaście okręgów, dzięki czemu Martyna Dubicka uzyskała awans do zmagań ogólnopolskich z dużymi szansami na sukces również tam. W finałowych zmaganiach wystąpią 52 osoby. Odbędą się one w marcu w Szczecinie.
W eliminacjach tematyką wiodącą były ryby i owoce morza – przetwórstwo i ich zastosowanie w żywieniu.