CKZiU w Wyrzysku wprowadziło szkolenia dla uczniów z kuchni wegańskiej  Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku otrzymało tytuł Szkoły Mistrza Innowacji w ramach realizowanego projektu ,,POPOJUTRZE_ZAWODOWO", współfinansowanego ze środków UE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Tytuł  Szkoła Mistrzów Innowacji otrzymało 50 szkół w Polsce.  

Innowacja, którą realizowano w CKZiU w Wyrzysku dotyczyła sztuki roślinnego gotowania, słowem kuchni wegańskiej. Uczniowie nauczyli się przygotowywania potraw wegańskich, co na pewno pomoże im w znalezieniu dobrej pracy, bo kuchnia wegańska zyskuje coraz większą popularność.

Korzyści z przystąpienia szkoły do innowacji:
- warsztaty wegańskiego gotowania
- poradnik wegańskiego gotowania dla uczniów
- materiały edukacyjne dla uczniów i dla szkoły (gotowe scenariusze warsztatów z video materiałami)
- produkty spożywcze do wykorzystania podczas zajęć
- doposażenie szkoły w narzędzia do gotowania wegańskiego (np. garnki do gotowania na parze, noże kuchenne)
- warsztaty wdrożeniowe dla nauczycieli przygotowujące do samodzielnego prowadzenia zajęć
- certyfikacja i tytuł "Szkoły Mistrzów Innowacji"

Ambasadorem innowacji w szkole i współprowadzącym warsztaty była Alina Kwiatkowska. Gratulujemy