Konkurs Kulinarna Krajna z ziemniakiem w roli głównej    To była prawdziwa kulinarna uczta. W Centrum Upowszechniania Kultury w Szydłowie odbyła się już piąta edycja konkursu Kulinarna Krajna pod hasłem ,,Moltych z Pyry”, co w gwarze krajeńskiej oznacza posiłek z ziemniaka.

Wydarzenie odbyło się pod Patronatem Honorowym Starosty Pilskiego Eligiusza Komarowskiego i przy wsparciu finansowym Powiatu Pilskiego. Organizatorem było Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Krajna nad Notecią oraz CUK w Szydłowie.
W konkursie wzięło udział aż 13 zespołów, przede wszystkim koła gospodyń wiejskich z gmin powiatu pilskiego. Każdy miał do przygotowania jedną potrawę, w której główną rolę odgrywał właśnie ziemniak. Regionalnych smaków nie zabrakło, w tym placków ziemniaczanych czy popularnej pyry z gzikiem.  

Jury konkursowe, w którym Powiat Pilski reprezentował Marek Kamiński, członek Zarządu Powiatu w Pile wyłoniło zwycięzcę. Pierwsze miejsce zajęło KGW Bądecz za przygotowanie pysznej rolady ziemniaczanej.
- Wybór był naprawdę trudny. Wszystkie potrawy były znakomite. Aż trudno uwierzyć, co można  przyrządzić z popularnego ziemniaka. Gratulacje należą się wszystkim zespołom – podsumował Marek Kamiński.