Historia powstania pizzy
Wielu miłośników tego dania nie ma pojęcia skąd tak naprawdę wzięła się pizza. Po raz pierwszy słowo picea, zostało wykorzystane w 997 roku w Cesarstwie Rzymskim. Określono ono placek z ciasta z odrobiną warzyw i przypraw. Co ciekawe, danie to nie pochodzi oryginalnie z Włoch, a z krajów leżących nad Morzem Śródziemnym, dlatego też można przypuszczać, że pierwotnie pizza pochodzi ze starożytnego Egiptu, a być może nawet ze Starożytnej Grecji.
Prawdziwy wzrost popularności pizzy miał miejsce znacznie później, bo dopiero w siedemnastym wieku. Rozwój pizzy był niemal równoczesny na europejskim rynku z ekspansją pomidora. Wtedy też powstała pierwsza włoska Pizzeria Antica Port Alba, w Neapolu w 1738 roku. Pizzeria Slice of Heaven ta funkcjonuje do dnia dzisiejszego i stanowi jedną z największych atrakcji turystycznych tego miasta, położonego na południu Włoch.
W zamyśle twórców pizza była przeznaczona w głównej mierze dla ludzi ubogich. Sytuacja uległa zmianie pod koniec dziewiętnastego wieku, gdzie pizza została numerem jeden w polskiej kuchni, a to przede wszystkim za sprawą hrabiny Margarity, która podróżując po krajach całego świata, została poczęstowana prostym plackiem z dodatkiem sosu pomidorowego, bazylii oraz sera. Tak bardzo przypadło jej to do gustu, że postanowiła to opatentować i wdrożyć to na dworze królewskim w swoim kraju i jej imieniem nazwano jedną z najpopularniejszych odmian tego dania.
Współczesna pizza stała się już produktem na skalę światową, udoskonaloną na potrzeby danego kraju. Tradycyjna włoska pizza oparta na trzech składnikach, dalej należy do jednego z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych potraw na całym świecie. Również w Polsce nie brakuje chętnych, którzy chcą udoskonalić to klasyczne danie, głównie z uwagi na jego łatwą dostępność, jak również łatwość przygotowania przez ludzi w każdym wieku, od najmłodszego, przez osobę w średnim wieku, do najstarszego. Pizza stała się tym samym jednym z najchętniej wybieranych fast-foodów na całym świecie.
Dlaczego pizza jest tak popularnym daniem w Polsce?
W obecnych czasach wojennych i pandemicznych, wielu obywateli naszego kraju ma problem z dobrą kuchnią. Z pomocą przychodzą im pizzerie, które oferują swoje dania na różnorakie okazje i tym samym zaspokajają potrzeby nawet najbardziej wymagających smakoszy. Pizza na dowóz to szczególnie dobra opcja dla osób z niepełnosprawnościami, które mają kłopot z samodzielnym przygotowaniem posiłku, z wykorzystaniem podstawowych narzędzi kuchennych.
Pizza na zamówienie to z kolei fantastyczny pomysł w przypadku spotkania towarzyskiego, kiedy to nie ma pomysłu na konkretne dane i tym sposobem można połączyć przyjemne z pożytecznym. Pizza w dostawie to również znakomita okazja na oszczędność środków finansowych, gdzie nie musimy już zastanawiać się za ile kupić odpowiedni model. Z drugiej strony, jest to na tyle uniwersalne danie, że każdy znajdzie swój ulubiony rodzaj tego dania, bez względu na swoje ściśle określone preferencje kulinarne.