Jak powstaje gin? W jakich kompozycjach sprawdzi się najlepiej?

Gin to trunek, który zdecydowanie najbardziej znany jest ze swojego połączenia z tonikiem, z którym tworzy legendarny już drink. Jednak nie jest to jedyna możliwość spożywania tego alkoholu i warto zainteresować się tym, co innego może nam zaoferować. Czytaj dalej, jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o tym, czym jest gin i jak powstaje.

Kilka zdań o trunku

Jest to aromatyzowana wódka, do której produkcji używane są jagody jałowca, zioła i przyprawy, co daje temu alkoholowi interesujący, delikatnie gorzki smak; przeważnie butelkowana jest w mocy 40%. Przepis na ten trunek prawdopodobnie pochodzi z flamandzkiego rękopisu z XIII wieku i na samym początku ginu używano w celach leczniczych, chociażby do eliminowania niestrawności. 

Bardzo upodobali go sobie Holendrzy, którzy mieli wiele destylarni tego alkoholu, szybko jednak zyskał swoją popularność także wśród Brytyjczyków, którzy używali go w czasie wojny trzydziestoletniej. W tym momencie jest jednak popularny na całym świecie i znany ze swoich zdolności do tworzenia ciekawych i orzeźwiających drinków.

Gin — jak powstaje ten trunek?

Można go uzyskać zarówno za pomocą kolumn destylacyjnych, jak i alembików, co sprawia, że gin potrafi być bardzo różnorodny w zależności od producenta. Kiedy mamy już spirytus, właściwa produkcja ginu może przebiegać za pomocą trzech głównych sposobów, jakimi są dodanie ekstraktu jałowca i ziół do alkoholu, ponowna jego destylacja z tymi składnikami lub ich macerowanie w nim. Po ukończeniu jednej z wyżej wymienionych metod jest już gotowy do rozlania do butelek i sprzedaży.

Jak pić gin?

-Zdecydowanie najszerzej znanym drinkiem z tym trunkiem jest oczywiście ten z użyciem toniku. Te alkohole najczęściej stosuje się w proporcjach od 1:1 do 1:3 oraz dodaje dużą ilość lodu. Można również pokusić się o plasterek limonki czy cytryny. Jeśli natomiast mowa o tym, w czym podawać gin z tonikiem, odpowiedzią jest wysoka szklanka do long drinków, do której włożyć możemy papierową słomkę i udekorować listkiem mięty – opowiada ekspert sklepu Krest.pl

Jeśli jednak zależy nam na prawdziwym posmakowaniu tego alkoholu, to dokonać tego będziemy w stanie tylko jeśli będziemy pić go bez żadnych dodatków, które przysłonią jego prawdziwą naturę. Nie dodawajmy również do ginu lodu. Możemy jedynie lekko schłodzić nasz trunek i gotowe! Właśnie w takiej formie wyłapiemy najwięcej subtelnych nut, jakie ten trunek ma do zaoferowania.

Inne propozycje na drinki z ginem

Tonik to nie jedyny partner dla jałowcowej wódki. Możliwości, które warto wypróbować, by znaleźć to, co będzie najbardziej odpowiadało naszym gustom, jest o wiele więcej. Interesującym koktajlem, jaki możemy przyrządzić, jest taki z użyciem wina musującego (wedle naszego wyboru), syropu cukrowego oraz wodą gazowaną.

Warto dodać do tego także kilka kostek lodu. Gin ze względu na swój gorzkawy smak świetnie współgra z różnymi słodkimi trunkami, przełamując ich smak, który w przeciwnym razie mógłby przytłaczać lub stawać się na dłuższą metę męczący. Pasuje on również do soków, przede wszystkim cytrusowych, z którymi tworzy lekkie i orzeźwiające drinki – nie zapominajmy go także schłodzić lub dorzucić lodu. Bez wątpienia jest to bardzo ciekawy alkohol, który — jeśli będzie dobrze podany — w pełni zadowoli nasze kubeczki smakowe.